Ernæringsugen - 2023


”Ernæringsugen - rigtig ernæring nytter”


Uge 44: 30. oktober - 3. november 2023

AKTIVITERER OG INITIATIVER I ERNÆRINGSUGEN 2023


Listen opdateres løbende. Skal jeres initiativ fremgå så send et par linjer til DSKEs webredaktør Marianne Boll Kristensen på maboki@rm.dk senest onsdag d. 25. oktober



KICKOFF-EVENT TORSDAG D. 26. OKTOBER KL. 14-15


Som en del af ONCA-Danmark er DSKE med til at tyvstarte ernæringsugen med et inspirerende kickoff-event torsdag i uge 43. Eksperter i ernæring, professor, sygeplejerske Mette Holst og professor, overlæge Henrik Højgaard Rasmussen fra Aalborg Universitetshospital, holder et indlæg om sygdomsrelateret underernæring, hvad det har af konsekvenser, og hvordan ernæringsbehandling virker.


Gik du glip af eventet, kan du finde slides fra præsentationerne her samt link til optagelsen fra eventet her.


Lokale aktiviteter:

Aalborg Universitetshospital

- Servering af plantebaserede og proteinrige ”ernæringsugen-kager” til patienterne. Kagerne serveres med hvid dug, fine servietter og  hospitalets opdaterede ”Ernæringsugenpostkort”
 - ”Pop-up” aktiviteter i kantinerne for personalet, hvor blandt andet to erfarne diætister vil have en stand, hvor de taler med plejepersonale og læger om vejledning af patienter og vejleder i brugen af det materiale, der er til rådighed.

Aarhus Universitetshospital

- Ernæringsudvalget er vært for temamøde om klinisk ernæring d. 30. oktober. Formålet er fokus, opdatering og inspiration til arbejdet med ernæringsterapi. Se programmet her.


- Der er udarbejdet et inspirationskatalog, som de enkelte afdelinger kan lade sig inspirere af. Se kataloget her.

Apotekerforeningen, Mette Holst og Henrik Højgaard Rasmussen

- Udvikling af online ernæringsuddannelse målrettet skrankepersonalet. Der vil blive optaget 2 korte videoer ved Mette Holst og Henrik Højgaard Rasmussen, som personalet af Apotekerforeningen vil blive opfordret til at tilgå i løbet af ugen.

B2 Medicinsk Sengeafsnit, Esbjerg Sygehus

- Fokus på mellemmåltider

Se billeder fra forberedelserne her: Torvet, Opskrifter i afdelingskøkken

Samt billederne fra ugen: Nye redskaber og opskrifter, Torvet, Formiddagsmad, Jordbærkage, Ressource Æble

Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg

- 1. og 2. november: Mulighed for at møde konsulenter fra ernæringsfirmaer, ernæringstemaet og ergoterapeuter samt anlægge sonde - høre om parenteral ernæring, smage proteindrikke og fornemme konsitensen af thickened level 2 - se dysfagi film, det nyeernæringsoverblik, graf i EPJ og nyt på anywhere.

- e-læringskurser om identificering og monitorering af patienters ernæringstilstand


Se ernæringsteamets opslag her.

Nykøbing F. Sygehus

- Morgenundervisning for læger om evidensen bag ”Rigtig ernæring nytter”, indikationer for ernæringsinterventioner og dokumentation af den gode ernæringsplan

- DropIN - videnssessioner om Ernæringssygepleje

- Spis & Spørg: SP-team underviser i dokumentation af ernæring i Sundhedsplatformen på sengeafsnittene

- Ernæringsaudit: Sygehusets afdelinger samarbejder med Professionshøjskolen Absalon om at gennemføre ernæringsaudits

- Tværfaglig workshop for studerende

- FREDAGSBAR på sengeafsnittene: hvad skal der i en god Ernæringscocktail? – flavours proteins hot cold shaken stirred long short red blue and on the rocks.


Se hele aktivitetsoverblikket her.

Odder Kommune

- Sessioner med demonstration og smagsprøver på ernæringsprodukter, berigelsesprodukter, konsistensmodificering og hjælpemidler. Se hele programmet her.

- Fokus på FLOTTE MADDER og udvikling af plakater, som er kommet ud at hænge i plejeboligernes køkkener som inspiration til personalet. Se plakaten her

Professionshøjskolen Absalon, Sjællands Universitetshospital (Køge) og Nykøbing F sygehus

- Ernærings- og sundhedsuddannelsen på Professionshøjskolen Absalon sætter sammen med kliniske diætister fra Sjællands Universitetshospital (SUH) Køge og Nykøbing F sygehus fokus på god ernæringspraksis til indlagte patienter. Således gennemfører kliniske diætister fra de to sygehus, ernæringsforskere og 11 klinisk diætist studerende fra Absalon den 1. november kvalitetsudviklingsprojektet MAW (Malnutrition Awareness Week), der vil bidrage med viden om forekomsten af ernæringsrisiko og en status på udførelsen af god ernæringspraksis jf. gældende retningslinjer.

Region Hovedstaden

- Torsdag d. 2. november afholdes Regionalt Ernæringssymposium på Herlev Hospital.
Se programmet her.

Regionshospitalet Gødstrup

- Afdeling for Ernæring inviterer hospitalets ansatte til fyraftensmøde om ernæring tirsdag d. 31. oktober.

- Kampagne vedr. vigtigheden af mellemmåltider

- Smagsprøver på udvalgte proteinrige mellemmåltider fra patientmenuerne. Målgruppe: Personale.

Regionshospitalet Horsens

- 1. november: 

      Kantinen: Mulighed for smagsprøver og vejledning om ernæringsdrikke, sondeernæring og parenteral ernæring + ernæringsquiz

      Auditoriet: Undervisning i "Ernæringsindtagets betydning for mundhulens sundhed" og "Sondeernæring ved demenssygdom"

- 2. november:

      Kantinen: Mulighed for smagsprøver og vejledning om fortykningsmidler, ernæringsdrikke og sondeernæring

Derudover lokale aktiviteter på de enkelte afsnit i løbet af ugen. Læs mere her.

Regionshospital Nordjylland

- Præsentation af kræsevogn i Hospitalets indgangsareal og udlevering af smagsprøver til forbipasserende.

  Målgruppe: patienter, pårørende, personale.Tidspunkt: den 1. november kl. 10.00-14.00.

-”Skål for ernæring” - servering af saftbaseret proteindrik med hyldeblomst smag, udviklet af køkkenet på Regionshospitalet.


- Fokus på mobilitet/fysisk aktivitet/muskelmasse og ernæring: Aftale med lån af vægt fra Wittcare til at måle kroppens fordeling af        fordeling af muskelmasse, fedtmasse og -niveau, væskebalance m.m. Vægten flyttes rundt til afdelingerne, samt i indgangsareal.


Se billederne fra ugen her: Kræsevogn 1, Kræsevogn 2, Hyldedrik, Skål for ermæring, Måling af kropssammensætning

Varde Kommune

- Mælkeevents der er målrettet personalet og borgerne i hjemmeplejen og på kommunens plejecentre. De vil få rig mulighed for at få mælkeskæg - samt viden om proteiners betydning for ældres funktionsevne og livskvalitet.